-
02
Oct 2024
- Category: Blog
- Written by Admin
- Hits: 20
Sfânta Tereza a Pruncului Isus Featured
-
13
Sep 2024
- Category: Blog
- Written by Admin
- Hits: 20
Mesajul Sf. Părinte pentru cea de-a 98-a Zi Mondială a Misiunilor (20 octombrie 2024) ne ajută să aprofundăm Cuvântului Domnului inspirat din Evanghelia după Sf. Matei, cap. 22, v.9: „Mergeți și chemați-i pe toți la ospăț”. Este parabola invitaților la nuntă, asupra căreia Papa Francisc propune trei chei de interpretare, pentru a putea trai mai profund natura noastra misionara în aceste timpuri.
Prima expresie pe care Sf. Părinte ne-o propune spre reflecție este „Mergeți și chemați!”. „Misiunea înseamnă un a merge neobosit către întreaga omenire pentru a o invita la întâlnirea și comuniunea cu Dumnezeu […] Dumnezeu mare în iubire și bogat în milostivire, iese mereu în întâmpinarea fiecărui om pentru a-l chema la fericirea Împărăției sale, în ciuda indiferenței sau a refuzului.” Înțelegem că misiunea nu are granițe si nu favorizează individualismul care creează mari fisuri în relațiile umane.
A doua expresie pe care Papa Francisc o subliniază se referă la scopul invitației: „Ospățul”, pe care îl descrie din perspectivă escatologică și euharistică drept misiunea lui Cristos și a întregii Biserici. Ospățul de nuntă reprezintă ideea de mântuire a lui Dumnezeu pe care o proiectează asupra omenirii: cea a instaurării Împărăției Sale în realitatea oricărui om, printr-un Dar excepțional - Unicul său Fiu, Isus Cristos. Misionarii nu fac altceva decât să primească Darul divin în viața lor, acela de a se lăsa îndrăgostiți de Isus, la fel cum El, îndrăgostit fiind de noi până la moarte, s-a oferit pe sine. În Sf. Euharistie are loc acest act de iubire reciprocă care iradiază în noi chipul lui Cristos. De aici, se subînțelege ideea că, misiunea nu poate fi redusă la o simplă activitate care aduce cu sine unele satisfacții personale sau comunitare, ci se dezvoltă în interiorul omului odată cu renunțarea de sine, conducând inevitabil la o convertire totală.
Ospățul euharistic este ideea opusă a banchetului pe care ni-l propune societatea de astăzi, cel al consumismului. Dacă lumea ne îndeamnă să fim tot mai egocentrici, Isus ne cere să renunțăm la noi înșine, la „idolii personali” care ne împiedică să trăim adevărata comuniune cu El și cu semenii noștri. Acest drum de convertire interioară presupune colaborarea cu harul divin prin rugăciune și caritate – pilonii care susțin misiunea Bisericii.
A treia expresie este exprimată de Papa Francisc prin pronumele nehotărât „Toți”, făcând referință la toți oamenii. În discursul adresat participanților la conferința promovată de Departamentul pentru laici, familie și viață, din 18 februarie 2023, Sfântul Părinte ne îndeamnă să nu uităm că fiecare creștin este chemat să participe la această misiune universală prin mărturie sa evanghelică în orice mediu, astfel încât Biserica întreagă să meargă mereu cu Domnul și Învățătorul ei la “răscrucile de drumuri” din lumea de astăzi: “astăzi drama Bisericii este că Isus continuă să bată la ușă, dar din interior, pentru ca noi să-l lăsăm să iasă! De multe ori ajungem să fim o Biserică [...] care nu-l lasă pe Domnul să iasă, care îl ține ca pe 'un lucru al ei', în timp ce Domnul a venit pentru misiune și ne vrea misionari". Misiunea discipolului devine misiunea universală a întregii Biserici și nu exclude pe nimeni. Ea se naște în inima lui Cristos, care dorește să ne atragă pe toți la sine. ”În acest sens – spune Papa Francisc - nu ne putem apropia de Masa Euharistică fără să ne lăsăm atrași în mișcarea misiunii care, pornind de la însăși Inima lui Dumnezeu, își propune să ajungă la toți oamenii".
Stilul în care noi ne trăim misiunea în lume trebuie să fie al Celui pe care îl proclamăm. Care este stilul lui Isus? Este cel al bunătății, al bucuriei, al bunăvoinței, al compasiunii, caracteristici care reflectă dragostea divină. Nu putem răspândi credința în lume prin prozelitism, protagonism sau prin forța. Aceste atitudini nu sunt compatibile cu acțiunea Spiritului Sfânt.
În cele din urmă, Papa Francisc ne invită pe toți creștinii să fim în slujba Operelor Misionare Pontificale, acestea fiind mijlocul prin care natura Bisericii se face cunoscută până la marginile pământului. De aceea, este indispensabil ca toți creștinii să fie vigilenți și perseverenți în dezvoltarea unui spirit misionar universal, care va contribui la instaurarea Împărăției lui Dumnezeu între oameni.
Dragi misionari, noi am primit deja haina de nuntă la botez. Să-i permitem Spiritului Sfânt să spele impuritățile care pot apărea în sufletul nostru, ca astfel să fim slujitori curajoși și oaspeți vrednici ai Împărăției lui Dumnezeu. Prin harul divin și prin disponibilitatea noastră, acest miracol al convertirii devine real.
-
13
Sep 2024
- Category: Blog
- Written by Admin
- Hits: 15
We have 28 guests and no members online